Projectnaam  Verbouwing restaurant Kantien van Tous 
Locatie  Kerkrade
Periode  2016 - 2017 
Aannemer  Bouwonderneming Van Wel bv.
Aantal m²  263

 

Project

Het in 1963 gerealiseerde bankgebouw was een modernistisch gebouw met een expressie die paste bij de destijdse stadsvernieuwing. Dit in de tijd van de mijnen en waar de traditioneel verticaal georiënteerde gebouwen plaats maakten voor het horizontaal georiënteerde modernisme.

In de jaren 80 toen de economische tijden minder waren kwam het verlangen naar het traditionele terug. Besloten werd om voor een deel het elders gesloopte café ‘De Sjlaagboom’ voor het huidige pand te bouwen.  

 

Een horeca concept architectonisch vertalen waarin het niet zo zeer gaat om het programma maar met name om het conceptuele.

 

Het gebouw heeft een verticaal karakter en de verdiepingen vormen een samenhangend geheel. De nieuwe gevel komt voort uit het interieur en vormt een dynamische uitstraling door de verschillende glasvlakken.

 

De begane grond en de eerste verdieping worden met elkaar verbonden door middel van een grote glazen pui. De glazen pui is een patchwork in de vlakke gevel die op verschillende manieren kan worden geopend. Het interieur wordt hierdoor niet alleen esthetisch maar ook letterlijk met het exterieur verbonden. Verder is de keuken centraal gepositioneerd op de begane grond waardoor het een onderdeel vormt van de ruimte.

 

De tweede verdieping vormt een separate ruimte voor verschillende gelegenheden zoals vergaderingen, feesten en private dining. Voorzien van een aparte kookgelegenheid en met een uitzicht over de hele markt.  

 

De detaillering van de gevel is ook doorgezet in het interieur. Het gehele interieur is maatwerk met een combinatie van staal en hout. Een ingetogen karakter met oog voor detail waardoor het geheel een totaal concept vormt.